Munții Rodnei

Masiv important al Carpaților Orientali cu vârfuri și creste care se ridică peste 2000 de metri altitudine. Partea ei nordică este dominată de vârful Pietrosul cu 2303 m altitudine, cea sudică de Ineul cu 2280 m, iar cea centrală de vârful Puzdra Mare cu 2180 m altitudine. Stațiunea Borșa Complex se află în această zonă centrală a munților Rodnei, în apropierea ei fiind Cascada Cailor având o cădere a apei de 80 de m. Lacul din care izvorește Bistrița Aurie un râu important al Carpaților Orientali se află sub vârful Gărgălău, un alt vârf important al zonei centrale.

 

Sport în Munții Rodnei

Prima ediție Rodnei Sky Race (s-a numit atunci Runsilvania Sky Race) s-a bucurat de aprecierea alergătorilor care căutau ceva nou ca și locație și stil.

Fiind un munte înalt oferă posibilități multiple pentru practicarea sporturilor montane. Potențialul ei este însă pre puțin folosit. Există atât pârtii de schi amenajate cu instalații de transport pe cablu cât și pârtii neamenajte și versanți ideali pentru practicarea schiului offpiste. Până în anul 1993 au existat cabane în masiv sub vârful Puzdrelor în Căldarea Negoiescului. La ora actuală sunt doar stâne la unele au acces și turiștii. Traseul de creastă Nord – Sud este destul de frecventat de turiști și de alergători, evenimentele sportive sunt totuși foarte rare.

Startul ediției 2018 Rodnei Sky Race va avea loc în 21 iulie în Stațiunea Borșa Complex.