Munții Rodnei
Masiv important al Carpaților Orientali cu vârfuri și creste care se ridică peste 2000 de metri altitudine. Partea ei nordică este dominată de vârful Pietrosul cu 2303 m altitudine, cea sudică de Ineul cu 2280 m, iar cea centrală de vârful Puzdra Mare cu 2180 m altitudine. Stațiunea Borșa Complex se află în această zonă centrală a munților Rodnei, în apropierea ei fiind Cascada Cailor având o cădere a apei de 80 de m. Lacul din care izvorește Bistrița Aurie un râu important al Carpaților Orientali se află sub vârful Gărgălău, un alt vârf important al zonei centrale.
Parcul Național Munții Rodnei a fost înființat în anul 1932 și este al doilea parc național din România, având o suprafață de 47.202 de hectare.
SPORT ÎN BORȘA
Stațiunea Borșa se găsește la poalele Munților Rodnei și Maramures, beneficiind de un cadru natural deosebit de atrăgător și de numeroase resurse turistice naturale și antropice. Stațiunea este situată în județul Maramureș, la o altitudine de 850 m, la circa 10 km de Pasul Prislop, care face legătura între Maramureș și Bucovina.
Orasul este înconjurat de culmile Munților Rodnei, Vârful Pietrosul, Negoiescul Mare și Vârful Repezii, tocmai potrivit ca destinație celor care doresc să se bucure de un stil de viață activ și să experimenteze sporturile în aer liber.
În sezonul de iarnă stațiunea oferă condiții pentru practicarea sporturilor de iarnă (pârtii de schi cu grade variate de dificultate practicabile până în aprilie, trambuline de schi naturale, ice climbing, schi de tură, pârtii de sanie etc).
SCHI
În stațiunea Borșa există trei pârtii principale, Pârtia Olimpică, pârtia Brădet și Poiana Știol. Pârtiile de schi sunt deservite de telescaun și de telegondolă.
Pârtia Olimpică
Domeniul schiabil este situat pe versantul nordic al Munților Rodnei și include 2 pârtii de dificultăți diferite: una de aproximativ 3 km (categorie roșie) și încă una de 3 km (categorie albastră). Diferența de altitudine între stația de plecare (847 m) și cea de sosire (1633 m) este 786 m, cu o lătime medie de 60 m. Instalația de transport pe cablu (telegondola) are o lungime de 2.6 km, cu o capacitate de 1800 de persoane pe oră în 56 de gondole cu 8 locuri.
Pârtia “Vârful Știol” are o lungime de 800 metri, beneficiază de telescaun iar gradul său de dificultate este considerat a fi mediu. Altitudinea de plecare a pârtiei este de 1700 metri iar altitudinea de sosire este de 800 metri. Pârtia nu beneficiază de instalație pentru zăpadă artificială și nici de iluminare nocturnă.
Pârtia Brădet are un nivel de dificultate mic, lungimea de 200 m, diferența de nivel 30 m și nu beneficiază de nocturnă și zăpadă artificială. Transportul este asigurat de telescaunul cu lungimea de 1920 m.
SCHI DE TURĂ
Complexul Borșa dispune de numeroase zone pentru practicarea schiului de tură cu trasee de grade diferite de dificultate. Cu o condiție fizică și echipament corespunzător, se pot explora multe trasee alpine spectaculoase văi și creste care acoperite cu zăpadă, prind complet o altă înfățisare decât vara.
ICE CLIMBING
Cascada Cailor, cu cădere de apă spectaculoasă de 90 de metri, iarna oferă iubitorilor de adrenalină o posibilitate de cățărare pe gheață. Nu uitați să vă echipați cu echipament de escaladă pe gheață!
CICLISM
Există trasee marcate pentru bicicliști, astfel vă puteți bucura de peisaje și de pedalat în aer liber în orice condiție fizică. În zonă există și servicii de închiriere biciclete.