A felhők között futunk – 2019. július 20-21. között

Gyertek a Radnai-havasokba, a rododendronok és a zergék otthonába!

Az 50 km hosszú és 30-40 km széles, tengerszemekben, gleccser alakította völgyekben és vízesésekben bővelkedő Radnai-havasok főgerincének jelentős része 2000 méter feletti és alpesi jellegű. Legmagasabb csúcsa a 2303 m Nagy-Pietrosz, de itt található Románia legmélyebb barlangja, az Izvorul Tausoarelor, amely 479 méterre nyúlik le a felszín alá, és a Lovak vízesése is, amely a maga 80 méteres magasságával Románia legnagyobb vízesése. A Radnai-havasok Nemzeti Park a Keleti-Kárpátok északi csoportjának legnagyobb természetvédelmi területe. A rododendronok és a fekete kecskék országában kialakított magashegyi pályák a csapások, a vadösvények, a köz- és erdei utak, a jelölt és jelöletlen ösvények, a nagy lejtők és a nehéz terep ötvözetében mutatják meg a környék valódi arcát és értékét.   A versenyen indulók három útvonalon mérhetik össze tudásukat, abból a célból, hogy fiatal, idős, gyors, lassú, gyakorlott vagy kezdő futó is megtalálja a kedvére valót, illetve, hogy egy aktív hétvégét kínáljon a hegyi sportokat gyakorló családtagok számára is: Puzdrák útvonala: 25 km, 2100 m d+, a tapasztalt, edzett futók számára Galac-útvonal: 16 km, 1250 m d+, azok számára, akik most bontogatják szárnyaikat a hegyi futás területén Lovak vízesése-útvonal 7 km hosszú, szintkülönbsége 600 m, ezért ezt Family-versenynek szánjuk, ugyanis a gyerekek és családosok által is könnyen bejárható útvonal.

A 2019-es évben egy újabb, különálló versenyt is hirdetünk: a Rodnei Vertical azok számára lehet kihívás, akik szeretnek rövid távon, magas szintemelkedést teljesíteni. A sípályán a felvonó útvonalát követve kell 5 km távolságot megtenni úgy, hogy a pálya közben 750 métert emelkedik, megszakítás nélkül. A sífelvonó tetejéhez érve a versenyzők megszusszanhatnak, mert itt hidratálópont vár mindenkit, majd onnan folytathatják útjukat a Știol csúcsig.

Puzdrák útvonala

Távolság: 25 km, 2100 m szintkülönbséggel

Nehézségi szint: nagyon nehéz

Kezdés: 10:00 órakor a Hotel Cerbul előtt

Szintidő: 1.5 óra az első hidratálási pontig (6 km) és 1 óra 45 perc a második pontig (8.5 km)

Kategóriák: Nő 18-29; 30-39; 40-49; 50+; open • Férfi 18-29; 30-39; 40-49; 50-59; 60+; open

Nevezési díj: 100 RON (7000 forint) január 15-ig, 120 RON (8500 forint) január 16-tól keződően, amely a versenyre való regisztrációkor bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással fizethető

FIGYELEM! A Puzdrák útvonalára elértük a korlátozott helyek számát, ezért a jelentkezést lezártuk!


Átutalásos fizetés esetén szükséges információk:

  • Kedvezményezett: Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra (ACSM Rupicapra)
  • Nemzetközi számlaszám (IBAN): RO97 BTRL HUFC RT02 4009 6301
  • Bank: Banca Transilvania, SWIFT kód: BTRLRO22

A Puzdrák útvonala a 850 méter magasan található Borsáról indul, a sípálya mellől. Átszeli az üdülőtelepet, és a Forrás-völgyön (Valea Fantanii) felmászva eléri a Fürdő-völgyet (Valea Cimpoioasa), majd 1500 méter magasra mászik a Fürdő-vízesés (Cascada Cimpoioasa) mellett. Itt található az első hidratáló pont (5.8 km). Innen szintgörbén halad a Galac-csúcs lábáig, majd lefelé a Nemes-patak (Valea Negoiescului) völgye felé, ahol régen a hegység egyetlen menedékháza, a Puzdra-kabana állt a túrasízők rendelkezésére. A Puzdrák-vízesése alatt, az új és korszerű esztenaház mellett elhaladva megérkezik az első frissítőponthoz (8.5 km). Innen kezdődik az erdei mászás. Az erdőből kiérve, az alpesi növényzeten áthaladva, eléri a Puzdra-csúcsot, a verseny legmagasabb pontját (2189 m). A következő kilométereket 2000 méter feletti magasságban teszi meg. A Puzdra-bérc és a főgerinc találkozásánál újabb hidratáló pont várja a versenyzőket (12.3 km). A következőkben az útvonal érinti a Nagy-Ányes (Aniesul Mare, 2160), a Nagy-Tejes (Laptelui 2100 m), Nemes (Negoiescului 1960 m), Galac (Galatului 2050 m) csúcsokat, majd a Galac-nyereg felé ereszkedve egy tó partján találkozik a hidratáló ponttal (15.9 km). A gerinc vonalán a Gargaló-nyeregig (Saua Gargalau), majd az Aranyos-Beszterce forrástónál érinti a második frissítő pontot (19.5 km), majd leereszkedik az Asztal-csúcs (Varful Stiol) felé. Innen egy, a Lovak vízesésével (Cascada Cailor) szembeni meredek oldalon leérkezik az utolsó frissítőponthoz (21.8 km), és az utolsó emelkedő megmászása után a sípályán lecsúszva célba ér.

Ezt az útvonalat kizárólag tapasztalt és gyakorlott futóknak ajánljuk. Az első hidratálópontig (5,8 km), ahol a Puzdrák és a Galac-útvonal kettéválik, a versenyzőknek meg kell felelniük a másfél órás szintidőnek. Azokat, akiknek nem sikerül másfél órán belül teljesíteniük ezt a szakaszt, az ellenőrzőpontnál a szervezők a Galac-útvonal felé irányítják. Azokat, akik a második pontig (8.5 km) nem jutnak el 1 óra 45 percen belül, az önkéntesek visszakísérik a starthoz. A versenyen azok a személyek vehetnek részt, akik 2019. július 1-én betöltötték a 18 évet.

Galac-útvonal

Távolság: 16 km, 1250 m szintkülönbséggel

Nehézségi szint: közepes nehézség

Kezdés: 10:00 órakor, a Hotel Cerbul előtt

Szintidő: 2.5 óra az első hidratálási pontnál (6 km)

Nevezési díj: 75 RON (5000 forint) január 15-ig, 100 RON (7000 forint) január 16-tól kezdődően, amely a versenyre való regisztrációkor bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással fizethető

Átutalásos fizetés esetén szükséges információk:

  • Kedvezményezett: Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra (ACSM Rupicapra)
  • Nemzetközi számlaszám (IBAN): RO97 BTRL HUFC RT02 4009 6301
  • Bank: Banca Transilvania, SWIFT kód: BTRLRO22

A Galac-útvonal a 850 méter magasan található Borsáról indul, a sípálya mellől. Átszeli az üdülőtelepet, és a Forrás-völgyön (Valea Fantanii) felmászva eléri a Fürdő-völgyet (Valea Cimpoioasa), majd 1500 méter magasra mászik a Fürdő-vízesés (Cascada Cimpoioasa) mellett. Itt található az első hidratáló pont (5.8 km). Innen szintgörbén halad a Galac-csúcs lábáig, majd feltér a nyeregbe, a következő hidratáló pontig (7.3 km). A gerinc vonalán halad a Gargaló-nyeregig (Saua Gargalau), majd az Aranyos-Beszterce forrástónál érinti az első frissítő pontot (10.8 km), majd leereszkedik az Asztal-csúcs (Varful Stiol) felé. Innen egy, a Lovak vízesésével (Cascada Cailor) szembeni meredek oldalon leérkezik az utolsó frissítőponthoz (13 km), és az utolsó emelkedő megmászása után a sípályán lecsúszva célba ér.

Az első hidratálópontig (5,8 km), ahol a Puzdrák és a Galac-útvonal kettéválik, a Galac-útvonal versenyzőinek meg kell felelniük a két és fél órás szintidőnek. Azokat, akiknek nem sikerül két és fél órán belül teljesíteniük az első szakaszt, az ellenőrzőpontnál a szervezők visszakísérik a versenyközpontba.

Family útvonal (Lovak vízesése)
Távolság: 7 km, 600 m szintkülönbséggel

Nehézségi szint: könnyű

Kezdés: 10:00 órakor, a Hotel Cerbul előtt

Szintidő: nem létezik

Nevezési díj: 50 RON (3500 forint), amely a versenyre való regisztrációkor bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással fizethető

Átutalásos fizetés esetén szükséges információk:

  • Kedvezményezett: Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra (ACSM Rupicapra)
  • Nemzetközi számlaszám (IBAN): RO97 BTRL HUFC RT02 4009 6301
  • Bank: Banca Transilvania, SWIFT kód: BTRLRO22

A Lovak vízesése-útvonal a 850 méter magasan található Borsáról indul, a sípálya mellől. Átszeli az üdülőtelepet, és a Forrás-völgyön (Valea Fantanii) felmászva találkozik a másik két útvonallal és az egyetlen frissítőponttal (4.3 km). Egy rövid pillantást enged a Lovak vízesésére, majd az emelkedőt megmászva, a sípályán lecsúszva célba is ér.

Az útvonal első része követi az erdei utat, aztán a Lovak vízeséséig a széles turista útvonalat. A második szakasz azon az útvonalon halad, amely összeköti a felvonó felső állomását a vízeséssel. Mivel egyik szakaszon sem kell akadályokra számítani, ezért nem állapítottunk meg szintidőt. Erre az útvonalra a gyerekek és szülők alkotta csapatokat várjuk!