A felhők között futunk – 2023. július 1-én

Gyertek a Radnai-havasokba, a rododendronok és a zergék otthonába!

Az 50 km hosszú és 30-40 km széles, tengerszemekben, gleccser alakította völgyekben és vízesésekben bővelkedő Radnai-havasok főgerincének jelentős része 2000 méter feletti és alpesi jellegű. Legmagasabb csúcsa a 2303 m Nagy-Pietrosz, de itt található Románia legmélyebb barlangja, az Izvorul Tausoarelor, amely 479 méterre nyúlik le a felszín alá, és a Lovak vízesése is, amely a maga 80 méteres magasságával Románia legnagyobb vízesése. A Radnai-havasok Nemzeti Park a Keleti-Kárpátok északi csoportjának legnagyobb természetvédelmi területe. A rododendronok és a fekete kecskék országában kialakított magashegyi pályák a csapások, a vadösvények, a köz- és erdei utak, a jelölt és jelöletlen ösvények, a nagy lejtők és a nehéz terep ötvözetében mutatják meg a környék valódi arcát és értékét.

A versenyen indulók három útvonalon mérhetik össze tudásukat, abból a célból, hogy fiatal, idős, gyors, lassú, gyakorlott vagy kezdő futó is megtalálja a kedvére valót, illetve, hogy egy aktív hétvégét kínáljon a hegyi sportokat gyakorló családtagok számára is: Puzdrák útvonala: 29.5 km, 2200 m d+, a tapasztalt, edzett futók számára Galac-útvonal: 19.5 km, 1200 m d+, azok számára, akik most bontogatják szárnyaikat a hegyi futás területén.

Puzdrák útvonala

Távolság: 29.5 km, 2200 m szintkülönbséggel

Nehézségi szint: nagyon nehéz

Kategóriák: Nő 18-29; 30-39; 40-49; 50+; open • Férfi 18-29; 30-39; 40-49; 50-59; 60+; open

Nevezési díj: környezetvédelmi célból 2023-ban 3 csomagból lehet választani:

100 lej (8000 HUF) tartalmazza a rajtszámot (és a minden vele járó juttatást a pályán: hidratáló és etetőpontokat, az elsősegélynyújtást, a Radnai Nemzeti Parkba való belépési költséget és a verseny végi gulyást)

120 lej (10000 HUF) tartalmazza a rajtszámot (és a minden vele járó juttatást a pályán), illetve a finisher érmét

180 lej (15000 HUF) tartalmazza a rajtszámot, a finisher érmét és a rajtcsomagot (egy megszemélyesített pamutpólót és a támogatók ajándékait)

Nevezési határidő: 2023. június 19. 

Résztvevői maximális létszám: 250

Szintidők: 1 óra 45 perc az első frissítőpontnál (5.5 km) és 2 óra 15 perc a második frissítőpontnál (8.5 km) 

START: 2023. július 1., 9:00 

FRISSÍTŐPONTOK: 5.5 km (víz), 8.5 km (étel és víz), 11.5 km (víz – korlátozott mennyiségben), 17 km (víz – korlátozott mennyiségben), 23 km (étel és víz), 25.5 (víz).

A pálya nehézségére való tekintettel abból a célból, hogy megbizonyosodjunk, hogy rendelkeznek hegyi futó tapasztalattal, a versenyzőknek egy előregisztrációs platformon szükséget jelezniük szándékukat a részvételre. 

Előregisztráció

Amennyiben az eddig felhalmozott tapasztalat elegendőnek minősül a Puzdrelor pályán való részvételre, a regisztrációs linket e-mailen küldjük el a kiválasztottaknak, ahol a registzrációt követően bankkártyával lehet majd érvényesíteni a részvételt.   

Nevezési lista

Átutalásos fizetés esetén szükséges információk:

  • Kedvezményezett: Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra (ACSM Rupicapra)
  • Nemzetközi számlaszám (IBAN): RO97 BTRL HUFC RT02 4009 6301
  • Bank: Banca Transilvania, SWIFT kód: BTRLRO22

KÖTELEZŐ FELSZERELÉS

– 0.33/0.5 l, folyadékkal teli kulacs
– ennivaló (gél vagy energiaszeletek)
– hátizsák vagy övtáska
– hosszú nadrág (vagy térdig érő nadrág és térdzokni)
– hosszú ujjú blúz (vagy rövid ujjú blúz és karmelegítő)
– eső- vagy szélkabát
– túlélőfólia
– sapka vagy körsál
– terepfutócipő
– telefon
– versenyszám (a start előtt vehető át)

A kötelező felszerelést a start előtt és a pályán szúrópróbaszerűen ellenőrizzük. Valamely hiánya 10 perc versenyidővel büntetendő. Az eső- vagy szélkabát és a túlélő fólia hiánya a versenyből való kizárást vonja maga után. 

FIGYELEM! A pontokban nem lesz egyszer használatos pohár, minden versenyzőnek magának kell gondoskodnia az edényről, amibe az önkéntesek a folyadékot tölthetik.

A Puzdrák útvonala a 850 méter magasan található Borsáról indul, az új olimpiai sípálya mellől. Átszeli az üdülőtelepet, és a Forrás-völgyön (Valea Fantanii) felmászva eléri a Fürdő-völgyet (Valea Cimpoioasa), majd 1500 méter magasra mászik a Fürdő-vízesés (Cascada Cimpoioasa) mellett. Innen szintgörbén halad a Galac-csúcs lábáig, majd lefelé a Nemes-patak (Valea Negoiescului) völgye felé, ahol régen a hegység egyetlen menedékháza, a Puzdra-kabana állt a túrasízők rendelkezésére. A Puzdrák-vízesése alatt, az új és korszerű esztenaház mellett elhaladva kezdődik az erdei mászás. Az erdőből kiérve, az alpesi növényzeten áthaladva, eléri a Puzdra-csúcsot, a verseny legmagasabb pontját (2189 m). A következő kilométereket 2000 méter feletti magasságban teszi meg. A Puzdra-bérc és a főgerinc találkozásánát követően az útvonal érinti a Nagy-Ányes (Aniesul Mare, 2160), a Nagy-Tejes (Laptelui 2100 m), Nemes (Negoiescului 1960 m), Galac (Galatului 2050 m) csúcsokat. A gerinc vonalán a Gargaló-nyeregtől (Saua Gargalau) a Gargaló csúcs felé veszi az irányt, majd leereszkedik a Stiol-nyereg felé. A Lovak vízesését szemből lehet majd megcsodálni, majd egy  piros háromszög jelzésű turista útvonalon visszaereszkedik a célba.

Ezt az útvonalat kizárólag tapasztalt és gyakorlott futóknak ajánljuk.*

A versenyen azok a személyek vehetnek részt, akik 2023. június 30-án betöltötték a 18 évet.

*Tekintettel a pálya nehézségére, a szervezők fenntartják a jogot az ellenőrzőpontok és a szintidők változtatására, a versenyzők időben való értesítésének feltételével. Amennyiben a helyzet megköveteli (időjárási, veszélyhelyzeti vagy szervezőktől független okokból), a pályán a versenyzőknek kötelességük a szervezők utasításait követni. 

NÉZD MEG A PÁLYÁT ITT: https://tracedetrail.com/en/trace/trace/209703

Galac-útvonal

Távolság: 19.5 km, 1200 m szintkülönbséggel

Nehézségi szint: közepes nehézség

Nevezési díj: környezetvédelmi célból 2023-ban 3 csomagból lehet választani:

  • 100 lej (8000 HUF) tartalmazza a rajtszámot (és a minden vele járó juttatást a pályán: hidratáló és etetőpontokat, az elsősegélynyújtást, a Radnai Nemzeti Parkba való belépési költséget és a verseny végi gulyást)
  • 120 lej (10000 HUF) tartalmazza a rajtszámot (és a minden vele járó juttatást a pályán), illetve a finisher érmét
  • 180 lej (15000 HUF) tartalmazza a rajtszámot, a finisher érmét és a rajtcsomagot (egy megszemélyesített pamutpólót és a támogatók ajándékait)

Nevezési határidő: 2023. június 19. 

Résztvevői maximális létszám: 350

Regisztráció  ||  Nevezési lista

Átutalásos fizetés esetén szükséges információk:

  • Kedvezményezett: Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra (ACSM Rupicapra)
  • Nemzetközi számlaszám (IBAN): RO97 BTRL HUFC RT02 4009 6301
  • Bank: Banca Transilvania, SWIFT kód: BTRLRO22

START: 2023. július 1., 9:30

SZINTIDŐ: 2 óra az első frissítőpontnál (5.5 km)

FRISSÍTŐPONTOK: 5.5 km (víz), 10 km (víz – korlátozott mennyiségben), 13 km (étel és víz), 15 km (víz)

KÖTELEZŐ FELSZERELÉS

– 0.33/0.5 l, folyadékkal teli kulacs
– ennivaló (gél vagy energiaszeletek)
– hátizsák vagy övtáska
– hosszú nadrág (vagy térdig érő nadrág és térdzokni)
– hosszú ujjú blúz (vagy rövid ujjú blúz és karmelegítő)
– eső- vagy szélkabát
– túlélőfólia
– sapka vagy körsál
– terepfutócipő
– telefon
– versenyszám (a start előtt vehető át)

A kötelező felszerelést a start előtt és a pályán szúrópróbaszerűen ellenőrizzük. Valamely hiánya 10 perc versenyidővel büntetendő. Az eső- vagy szélkabát és a túlélő fólia hiánya a versenyből való kizárást vonja maga után. 

FIGYELEM! A pontokban nem lesz egyszer használatos pohár, minden versenyzőnek magának kell gondoskodnia az edényről, amibe az önkéntesek a folyadékot tölthetik.

A Galac-útvonal a 850 méter magasan található Borsáról indul, az új olimpiai sípálya mellől. Átszeli az üdülőtelepet, és a Forrás-völgyön (Valea Fantanii) felmászva eléri a Fürdő-völgyet (Valea Cimpoioasa), majd 1500 méter magasra mászik a Fürdő-vízesés (Cascada Cimpoioasa) mellett. Innen egy kellemes, szintgörbén való haladás következi, ami a Galac-nyeregtől egyesül a Puzdra gerinctúrájával, és a Gargaló-nyeregig (Saua Gargalau) együtt haladnak tovább. Az Aranyos-Beszterce forrástó mellett leereszkedik az Asztal-csúcs (Varful Stiol) felé. Innen elharántol egy völgyet, és a felvonó tetejéhez érkezik, ahonnan szemből csodálhatja meg Románia legnagyobb vízesését, a Lovak vízesését (Cascada Cailor). A vízesés tövéből a piros háromszög jelzésű túraútvonalon leereszkedik a célba..  

*Tekintettel a pálya nehézségére, a szervezők fenntartják a jogot az ellenőrzőpontok és a szintidők változtatására, a versenyzők időben való értesítésének feltételével. Amennyiben a helyzet megköveteli (időjárási, veszélyhelyzeti vagy szervezőktől független okokból), a pályán a versenyzőknek kötelességük a szervezők utasításait követni. 

A pálya megtekinthető itt: https://tracedetrail.com/en/trace/trace/209699