Regulament

Regulament
*Prezentul regulament este numai cu titlu orientativ și poate suferi modificări până la data de 30 IUNIE 2023.

1. Caracteristicile cursei

Este o competiţie outdoor cu puternic caracter montan. Traseele sunt neamenajate şi neprotejate, folosesc drumuri publice şi forestiere, poteci marcate şi nemarcate, pante cu înclinare mare şi zone accidentate, etc.

Diferite segmente ale traseelor trec prin localităţi, pajişti, zone împădurite şi tăieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, grohotişuri, păşuni alpine, jnepenişuri, etc.). Toate acestea necesită din partea participantului, experienţă şi cunoştinţe speciale, cum ar fi :

 • orice participant să aibă cel puţin o experienţă generală despre munte.
 • orice participant să aibă abilitatea să parcurgă în siguranţă un traseu într-o zonă alpină.
 • orice participant ar trebui să fie îndeajuns de experimentat să parcurgă un traseu alpin dificil (ex. un pasaj de corzi fixe).
 • orice participant să aibă un bun simţ al direcţiei în teren montan, chiar şi în condiţii de vreme rea şi vizibilitate redusă. Aceasta înseamnă că fiecare participant să fie capabil să folosească o hartă şi informaţiile despre trasee pentru a ajunge în siguranţă.
 • orice participant ar trebui să cunoască regulile de comportament în caz de pericol în zona montană.
 • orice participant ar trebui să dea dovadă de fair play şi prietenie şi să acţioneze în consecinţă atunci când situaţia o cere.
 • orice participant ar trebui să ştie şi să aibă o atitudine care să ţină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranţă ar lua organizatorii, nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiţiilor, mediul şi condiţiile în care se desfăşoară acestea.
 • orice participant trebui să ştie şi să ţină cont de faptul că nici un premiu nu este mai presus de sănătatea şi viaţa lui şi/sau a altor participanţi şi să acţioneze în consecinţă atunci când simte sau obsearvă un pericol.

Pe Traseul Puzdrelor se vor admite doar concurenți care la data de 30.06.2023 au împlinit vârsta de 18 ani. Pe traseul Galațului vor fi admiși concurenți care la data de 5.07.2024 au împlint vârsta de 15 ani, cu acordul scris al unuia dintre părinți.

2. Trasee

 • Traseul Puzdrelor cea de Sky Race măsoară 29.5 de km având diferență de nivel de 2200 de m
 • Traseul Galațului măsoară 21 km cu diferență de nivel de 1300 de m

Fiecare competitor are obligatia să urmeze traseul oficial, să respecte indicațiile arbitrilor, să nu folosească scurtături sau alte avantaje similare.

Traseul poate suferi modificări din diferite motive (condiții meteo nefavorabile, situații de urgență, restricții de circulație etc.) Organizatorii sunt pregătiți cu variante pentru orice situație. Participanții de pe traseu sunt obligați să urmeze instrucțiunile voluntarilor și organizatorilor.

3. Echipamentul obligatoriu pentru Traseul Puzdrelor și Traseul Galațului

 • minim un bidon de 0.33/0.5 l, plin cu lichid la start
 • alimente (minim două batoane sau geluri la start)
 • rucsac sau borsetă
 • un pantalon lung (pot fi folosiți și pantaloni peste genunchi și ciorapi până sub genunchi)
 • un tricou cu mânecă lungă (poate fi folosit un tricou cu mâneci scurte + mâneci)
 • un hanorac de ploaie( foiță)
 • șapcă sau buf
 • pantofi de alergare cu talpă profilată
 • telefon
 • folie supraviețuire
 • număr de concurs (primit în pachetul de start)
 • Recomandat: Mănuși, bețe, fluier.

Echipamentul va fi verificat la intrarea în zona de start și pe traseu. Lipsa fiecărui articol de echipament va fi penalizată cu 10 min. Ţineti cont că este o cursă ce se desfăsoară în zona montană înaltă – 30% peste 2000 m şi vremea se poate schimba foarte rapid! De aceea, lipsa hanoracului de ploaie (foiței) și a foliei de supraviețuire implică descalificarea concurentului în acel punct unde se constată lipsa ei.

ATENȚIE: La ediția 2018 a Rodnei Sky Race am renunțat la paharele de unică folosință. De aceea, la sosirea la punctele de hidratare și alimentare, fiecare concurent trebuie să dispună un pahar sau un bidon la îndemână, din care să poată să bea.

4. Categorii și premii

Traseul Puzdrelor

 • feminin: 18-29 ani; 30-39 ani; 40-49 ani; 50+ ani; open
 • masculin: 18-29 ani; 30-39 ani; 40-49 ani; 50-59 ani; 60+ ani; open

Traseul Galațului

 • feminin: 18-29 ani; 30-39 ani; 40-49 ani; 50+ ani; open
 • masculin: 18-29 ani; 30-39 ani; 40-49 ani; open

Categoriile unde vor fi mai puţin de 5 participanţi vor putea fi combinate cu o altă categorie la alegerea organizatorului.

Va fi luată în considerare vârsta împlinită la data de 5.07.2023.

Vor fi întocmite clasamente și se vor acorda premii primilor trei clasați de la fiecare categorie. Toți concurenții care au trecut linia de sosire, vor primii medalia de finisher.

Premiații în OPEN nu vor participa în premierea în categorii. 

Punctele pentru Circuitul Carpaților se vor acorda în funcție de clasamentele OPEN, masculin și feminin.

5. Numărul de concurs

Va fi primit în momentul validării înscrierii, înainte de competiție, după ce participantul a completat și semnat formularul de înscriere, declarația de responsabilitate și a plătit contravaloarea taxei de înscriere.

Numărul de concurs trebuie purtat astfel ca să fie vizibil pe toata durata cursei. Logourile plasate pe număr trebuie să fie vizibile.

Numărul nu trebuie să fie tăiat sau modificat sub nici o formă. Nerespectarea acestui lucru va atrage după sine descalificarea.

6. Validare

Validarea inscrierilor va avea loc vineri cu o zi inaintea competitiei și în ziua competiției dimineața la ore prestabilite. Un scurt briefing, unde se vor transmite eventualele noutăți și modificări apărute, va avea loc înainte de start.

7. Cronometraj

Cronometrajul se face cu un sistem electronic de către echipa www.my-run.ro, a cărei membri au în CV-uri competiții majore de alergare montană și orientare în alergare.

8. Startul

Pentru cursele Rodnei SkyRace: 6 iulie 2024, 9:00 pentru Traseul Puzdrelor și 9:30 pentru Traseul Galațului.

Zona de start se deschide cu 30 minute și se închide cu 10 minute înainte de ora oficială de start.

Intrarea în zona de start se face doar prin porțile de acces.

La intrarea în zona de start se va verifica echipamentul și fiecare competitor este bifat pe fișa de start. Cei care nu apar pe fișa de start vor fi considerați lipsă de la start și nu vor figura în lista de rezultate cu DNS.

Odată intrat, concurentul trebuie să rămână în zona de start, și să ia startul.

Startul va fi deschis timp de 15 minute după ora oficială de start. Cei care au pierdut startul și vor pleca în cursă în aceste 15 minute trebuie să anunțe oficialii de la start, cronometrajul și timpul limită se va face în acord cu ora oficială de start. Participanţii care vor lua startul după cele 15 minute nu vor intra în clasament, și la depășirea barierei de timp vor fi opriți sau redirecționați după caz.

Start neutralizat: va fi anunțat la briefing. În cazul unui astfel de start nu este permisă depășirea între concurenți și mai ales să se treacă în fața vehiculului conducător. Nerespectarea acestui lucru va atrage după sine descalificarea.

9. Puncte de control

Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participanții care nu trec printr-un punct de control în ordinea lor firească (indiferent de motiv), vor fi descalificați. Numărul de concurs al fiecărui competitor poate fi notat sau înregistrat în ordinea sosirii, la fiecare punct de control.

10. Timp limită

Cei care nu se încadrează în timpii limită, vor fi descalificați din cursă.

11. Sosirea

În același loc cu plecarea: la baza pârtiei de schi.

12. Oprirea / Retragerea din cursă

Organizatorul își rezervă dreptul de-a opri un participant în următoarele cazuri:

 • S-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei;
 • Organizatorul observă lipsă gravă din echipamentul obligatoriu a respectivului concurent;
 • În cazuri excepționale bine întemeiate și explicate

Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv este obligat să informeze organizatorul imediat la unul din următoarele locuri: la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numărul de urgenta care va fi anunţat la sedinta tehnică.

Neanunțarea retragerii din cursă poate cauza o operațiune de căutare și salvare (echipe de salvare, salvamont, elicopter) pe cheltuiala participantului implicat.

Retragerea trebuie confirmată prin semnătură pe foaia de arbitraj.

Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de retragere, dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi și actiunile ulterioare momentului și locului retragerii, exceptie făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

13. Suporteri / Ajutor

Suporterii pot încuraja verbal orice competitor cu condiția să respecte regulile de circulație, indicațiile autorităților și/sau ale oficialilor și să nu împiedice desfășurarea competiției. Pe parcursul traseului nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator, etc.), exceptie făcând asistența acordată în punctele de alimentare amenajate, unde competitorii pe lângă băuturile, fructele și alimentele energizante oferite de organizator pot primi și alte alimente, lichide.

O altă exceptie sunt cazurile deosebite (prim ajutor). Asistența între concurenți este permisă și în afara zonelor special amenajate. Prin asistență se înțelege susținerea cu apă, alimente, accesorii, etc. Orice ajutor oferit de sau din vehicule in mișcare este interzis.

14. Alte reguli

Rodnei Sky Race folosește ca traseu de concurs următoarele și nu numai: drumuri publice, drumuri forestiere, poteci turistice amenajate și neamenajate prin localități, pajiști, păduri, tăieturi, gol alpin, grohotișuri, văi abrupte, creste.

Traseul de concurs este marcat vizibil și voluntarii sunt instruiți să dea ajutor și explicații referitoare la traseu. Cei care ies involuntar de pe traseul marcat, sunt obligați să se întoarcă pe aceasta pe cel mai scurt drum. Alegerea altei variante este penalizată de organizatori cu minute sau descalificare.

Traseul de concurs nu este închis altor participanți la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turiști, animale și alții). Acest fapt atrage asupra participanților, obligația de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege. Orice accident provocat și/sau în care au fost implicați participanți la Rodnei Sky Race, survenit în timpul desfășurării acestuia din nerespectarea regulilor de concurs și a regulilor de conduită în trafic impuse de lege, va fi în responsabilitatea celor implicați în accident.

Orice competitor trebuie să dea dovadă de fair play și să permită unui concurent mai rapid să treacă în fața sa fără a-l obstrucționa, să acorde asistență unui competitor aflat în dificultate și care îi solicită aceas lucru.

Traseul este neamenajat și neprotejat, de aceea există un risc de rănire și/sau deces, din pericole obișnuite pentru competițiile outdoor. Acestea includ și nu se rezumă doar la: coliziuni cu autovehicule, alte vehicule, pietre, stânci, copaci, oameni, alte obiecte; căderi, alunecări, răni provocate de frig și/sau căldură, hipotermie, insolație, deshidratare, degerături, arsuri, rău de altitudine, căderi de pietre, grindină, avalașe de zăpadă, pietre și/sau pământ, viituri, furtuni, fulgere, animale, reptile, insecte, incendii, înec, efort fizic.

15. Penalizări

 • scurtarea traseului = descalificare
 • doping = descalificare
 • depășirea vehiculului conducător în caz de start neutralizat = descalificare
 • nerespectarea mediului înconjurător = descalificare
 • modificarea numărului de concurs = descalificare
 • primirea de asistență din exterior în afara zonelor amenajate = 20 minute
 • nerespectarea altor reguli ale competiţiei = descalificare
 • lipsă de fair play față de alţi participanţi, oficiali, public, etc. = descalificare
 • lipsă cip electronic (dacă este folosit) = descalificare+plata garanție cip
 • lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu = 10 minute/obiect (cu excepția foiței și foliei de supraviețuire, lipsa cărora se penalizează cu descalificare)

La acordarea penalizărilor vor fi luate în considerare declarațiile oficialilor, probele foto și video de pe traseu și din punctele de control. Declarațiile martorilor oculari pot fi luate deasemenea în considerare. O penalizare poate fi acordată și retroactiv, dacă aceasta este descoperită și dovedită ulterior, iar cel in cauză va trebui să înapoieze eventualele premii sau beneficii.

Taxa de participare nu se va rambursa în cazul descalificării.

Fiecare concurent, prin participarea la concurs, își asumă că 

 • este apt din punct de vedere fizic, medical și mental pentru a participa la o competiție de alergare în munți.
 • înțelege ce implică participarea la Rodnei Sky Race, și își asumă răspunderea participării.

În cazul participării minorilor în condițiile descrise de regulament, este necesară declarația unui dintre părinți dată în fața organizatorului.

Descarcă declarația tip pentru părinți: declaratie_parinte

16. Contestații

Orice participant poate face o contestație împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiției sau împotriva deciziilor oficialilor.

Contestația scrisă împreună cu o taxă de 200 lei se vor depune la oficiul de cursă în maxim 15 minute de la afișarea rezultatelor finale provizorii. Rezolvarea contestației se va face în următoarele 60 minute. Taxa va fi înapoiată petentului, dacă contestația va fi acceptată.

Prin înscriere, plată și participare fiecare participant confirmă că a citit, înțeles și acceptat condițiile de participare și aceste reguli, își asumă riscurile participării la Rodnei Sky Race și sunt responsabili pentru propriile acțiuni care ar trebui să țină cont de circumstanțe relevante ca: schimbarea vremii, trafic, condiții meteo, zona în care se află, echipament. De asemenea acceptă și permite utilizarea imaginii sale în toate scopurile cu privire la fiecare competiţie parte din ”Circuitul de alergare montana al Carpaților”.